Monday, July 06, 2009

SHOPPER versus SHERPA

Jeg begynner å forstå den gjennomsnittlige manns aversjon mot shoppingturer. De siste dagene finner jeg meg selv i en uvant situasjon; jeg har umerkelig glidd fra rollen som SHOPPER til den mer utakknemlige rollen som SHERPA.


Man har, etter mitt resonnement, to modier å operere ut fra på shoppingtur – hver med sitt eget unike utgangspunkt og perspektiv.



Modus 1:
SHOPPEREN. Også kjent som Skattejegeren, Samleren og Eventyreren.


Grovt sett er denne modusen basert på å tifredsstille behovet for å oppleve gledesrus og entusiasmen over å finne noe nytt. Man er, på sin egen måte, en pirat – en skattejeger – en sjørøver: målrettet og eventyrlysten kaster man seg ut i ukjente farvann for å finne skjulte skatter, hemmelige grotter, overraskende eventyr og spenning. Det rører seg en forventningsfull hunger i shopperen, og med stjerneblikk og rak rygg heiser han/hun seilene og tar fatt på en dag full av opplevelser.



Modus 2:
SHERPAEN.
Går også under benevnelsene Assistent, Klesstativ,
Pakkesel og Tilbakemelder.


Denne operativmodusen skiller seg radikalt fra shopperens karakteristiske energisprudling. Der shopperen er klar over de uendelige mulighetene og spenningen som ligger skjult hvert minutt i løpet av dagen, er Sherpaen smertelig klar over de ørkesløse timene i endeløs venting, trasking, bæring og kø-ståing.

En Sherpas dag innebefatter lite eller intet av spenningen vanligvis knyttet til handleturer. Det nærmeste en Sherpa kommer et øyeblikks ekstase ved synet av et skilt eller salgsplakat, er om det proklamerer gratis fotmassasje eller elektrisk gåstol.


Sherpaens oppgaver består i hovedsak av å holde og/eller ”passe på” vesker, jakker og bæreposer. Denne oppgaven utføres som oftest i nærheten av et prøverom, og kan ofte kombineres med en annen nøkkeloppgave: Tilbakemelding. Det er av ytterste viktighet for en Sherpa å skille mellom Faktisk Tilbakemelding og Taktisk Tilbakemelding. Faktisk er dette temaet så essensielt at jeg velger å dedikere en egen bloggpost til videre utdyping.


Stay tuned.

No comments:

Post a Comment